Holcim uložio deset miliona evra u zaštitu životne sredine

Bez autora
May 30 2010

Švajcarski Holcim, u čijem sastavu od 2001. godine posluje cementara Novi Popovac, uložio je do sada u zaštitu životne sredine u Srbiji više od deset miliona evra. Novac je uložen u niz projekata, uključujući uvođenje i održavanje sistema kvaliteta ISO 14001, sistema za poboljšanje kvaliteta vazduha i kontinualno praćenje emisija u vazduh, kao i informacionog sistema koji obrađuje ove podatke u skladu sa zakonom i internim standardima Holcima. Investirano je i u dva postrojenja za tretman otpadnih voda i izvoz više od 500 tona opasnog otpada na tretman u Švajcarsku i Austriju. Deo ulaganja bio je i u postrojenja za pripremu čvrstog neopasnog otpada za potrebe takozvanog suspaljivanja, koje omogućava zamenu tradicionalnih fosilnih goriva alternativnim i time rešava problem nagomilanog otpada, a istovremeno značajno umanjuje emisije ugljen dioksida.

Holcim uložio deset miliona evra u zaštitu životne sredineŠvajcarski Holcim, u čijem sastavu od 2001. godine posluje cementara Novi Popovac, uložio je do sada u zaštitu životne sredine u Srbiji više od deset miliona evra.

Kako je kazala direktor službe za ekologiju Holcim Srbija Jasmnika Milošević, novac je uložen u niz projekata, uključujući uvođenje i održavanje sistema kvaliteta ISO 14001, sistema za poboljšanje kvaliteta vazduha i kontinualno praćenje emisija u vazduh, kao i informacionog sistema koji obrađuje ove podatke u skladu sa zakonom i internim standardima Holcima.

- Investirano je i u dva postrojenja za tretman otpadnih voda i izvoz više od 500 tona opasnog otpada na tretman u Švajcarsku i Austriju. Deo ulaganja bio je i u postrojenja za pripremu čvrstog neopasnog otpada za potrebe takozvanog suspaljivanja, koje omogućava zamenu tradicionalnih fosilnih goriva alternativnim i time rešava problem nagomilanog otpada, a istovremeno značajno umanjuje emisije ugljen dioksida - kazala je ona.

Ona je istakla i da su jedine dve oblasti koje su bile izuzete iz mera štednje zbog svetske ekonomske krize - zaštita životne sredine i zaštita i bezbednost na radu, gde su troškovi i investicije čak povećane.

- Najveći deo ulaganja kompanije u zaštitu životne sredine u prošloj godini bio je usmeren na izvoz opasnog otpada, u koji je uloženo oko 300.000 evra, kao i projekat postrojenja za pripremu čvrstog neopasnog otpada za suspaljovanje, za koji je izdvojeno oko milion evra - kazala je Milošević i dodala da će taj projekat biti završen tokom godine.

Švajcarski koncern Holcim, jedan je od najvećih svetskih proizvođača cementa, drobljenog kamena, šljunka i peska, kao i gotovih betona i asfalta, koji posluje u oko 70 zemalja.

Holcimova fabrika cementa je u selu Popovac kod Paraćina i ima više od 400 zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik